Mias minne

Mias Minnesfond,

en hyllning till en fantastisk kulturperson


Mia Löwgren som gett namnet till fonden var en person som kunde entusiasmera folk inom olika områden som jazz, teater, musikal eller annan kultur för unga som gamla.


Mia hade en livsglädje och utstrålning som påverkade många och var en förebild när det gällde att verka för olika kulturyttringar i och utanför Trelleborg.


Inom jazzen var hon engagerad dels i Trelleborgs Storband och dels i Rolf Uddeskog Band och var en omtyckt musikant bland övriga musiker, Mia ville påverka och gjorde alltid sitt bästa för att det skulle bli bättre.


Sin dagliga gärning hade hon som lantbrevbärare på posten i Trelleborg och det var under en av sina turer som hon så tragiskt förolyckades vid en obevakad järnvägsövergång i Västra Ingelstad februari 2009. Ledningen för Jazz i Smyge beslutade att en minnesfond skulle startas för att hedra hennes alltför korta livsgärning i form av ett stipendium som utdelas årligen vid Jazz & Blues Festival i Smyge till en eller flera personer som verkat i Mias anda, i kommittén sitter f.n. Håkan Fredriksson- Jazz i Smyge, Sven-Ola Dahlström- Trbg Storband och Rolf Uddeskog- Jazz Ensemble.


Onsdagen den 27 maj 2009 gavs en konsert till hennes ära där insamlingen till Mias Minnesfond startade. Både Trelleborgs Storband och Rolf Uddeskog Band stod på scenen och istället för inträde fick var och en bidra med vad man ville, det blev över 12.000:- som kom in denna kväll plus att det strömmat in pengar från hela Sverige så att fonden efter denna konsert hade mer än 20.000:- att förvalta.


Vid konserten höll Marie-Louise Wentzel, kollega till Mia i Ystad, ett minnesvärt tal där hon bl. a. berättade att " Mia var aldrig lagom, hon skrattade högst och längst och ingen kunde sjunga så sorgligt som Mia. Hon var en riktig renässansmänniska, som kunde det mesta, hon sjöng, spelade teater, målade". Marie-Louise berättade bl.a. om att "Mia satt på en latinlektion och tecknade när läraren, en man med mycket liten humor, frågade vad hon gjorde. – Jag ritar en karikatyr av dig sade hon, här får du den". Och läraren satte upp karikatyren på dörren till latinsalen, berättade Marie-Louise. För sådan var Mias charm att även den suraste veknade.


De första stipendierna delades ut vid Jazz & Blues Festivalen 2010 till

Janna Eriksson, ledare för teater Kapija i Öremölla 2000:- och till bröderna Jacob och Jonathan Bratthall- Tideman, vardande musiker i Östra Torp som fick 1500:- var.


2011 års stipendiat Britt-Louise Håkansson


2012 års stipendiat Monica Alfredsson


2013 Ulrika Christmar-Stafström


2014 Trelleborgsrevyn


2015 Rasmus Mononen


Vill du stödja kulturen genom Mias Minnesfond?

Forex Bank: 94200666480

Skriv Mias Minne på inbetalningen.


Håkan Fredriksson, Ordf. Jazz i Smyge

Sven-Ola Dahlström, Trelleborgs Storband

Rolf Uddeskog, Jazz Ensemble
Copyright © All Rights Reserved Jazz i Smyge